Apple

Apple Inc. (NASDAQ: AAPL), LSE: ACP), dikur Apple Computer, Inc, është një korporatë multinacionaleamerikane me seli në Cupertino, Kaliforni që harton, zhvillon, dhe shet elektronikës të konsumit, software kompjuter, dhe kompjuterët personal.Kompania është themeluar në 1 prill 1976, dhe të përfshihet në 3 janar 1977. Fjala "kompjuter" u hoq nga emri i saj më 9 janar 2007, për të pasqyruar fokusin e saj zhvendosur drejt elektronikës të konsumit pas futjes së iPhone.[4][5][6] Produktet më të njohur të saj hardware janë linja e kompjuterëve Mac, iPod, iPhone dhe iPad. Software e saj përfshin Mac OS X dhe iOS sistemet operative, iTunes media shfletuesit, web browser Safari dhe iLife dhe iWork kreativiteti dhe suita të prodhimit.